Masina de curatat boabe de pe stiuleti

Informatii despre produs

1. Date tehnice

  • Productivitate:  max. 100 kg boabe / oră
  • Putere necesară motor de antrenare:  minimum 1,8 kW
  • Turaţie necesară la ax motor:  3.000 rotaţii / minut
  • Distanţa între elementele antrenante:  reglabilă, 5 mm
  • Gabarit:  520 x 420 x 190 mm

2. Instalare, utilizare, reglare, intretinere

Maşina de curăţat boabe se fixează pe un suport prin intermediul a două şuruburi cu piuliţă.

Pentru utilizarea la randament maxim, este necesar ca acţionarea să fie făcută de un motor cu putere nominală de minimum 1,8 kW la 3.000 rotaţii / minut.

 

NOTĂ:

Cureaua de antrenare a fuliei maşinii (8) nu se livrează de producător. Aceasta trebuie procurată în funcţie de motor şi suportul de fixare.

După fixare, se întinde cureaua de antrenare, se roteşte fulia – manual – cel puţin o rotaţie completă, fără ca motorul să fie cuplat la reţea. Dacă nu sunt probleme, se cuplează motorul la reţea şi se poate începe curăţatul.

ATENŢIE!  Garnitura de rezerva (4) pentru antrenare roţii de curăţare (3), care se livrează cu maşina, nu se foloseşte în loc de curea de antrenare a fuliei maşinii (8).

Poate fi livrată şi în varianta montată pe suport şi echipată cu motor.

Alimentarea maşinii se face manual, ştiulete după ştiulete – de regulă introdus cu vârful în jos, la un interval de 3 ÷ 4 secunde – prin gura de alimentare (1). Ştiuletele este preluat de roata de curăţire (3), elementul de antrenare  (7) şi elementul de presare (2), care îi dau o mişcare de avans în spirală, totodată desprinzând boabele de pe cocean.

Pentru ca operaţia de curăţare a boabelor să fie cât mai completă, ştiuleţii trebuie să fie bine uscaţi. De asemenea, este indicat să se sorteze ştiuleţi funcţie de dimensiuni, curăţarea celor de mărimi extreme (prea mici sau prea mari) făcându-se ulterior cu reglajele adecvate.

În cazul în care maşina s-a blocat, se decuplează motorul de la reţea, se demontează apărătoarea (6), se înlătură cauza care a provocat blocarea, se montează apărătoarea şi se reîncepe curăţatul.

ATENŢIE!

Este interzisă folosirea maşinii fără apărătoarea de protecţie! Este interzisă introducerea mâinii în gura de alimentare în timp ce maşina funcţionează! Orice remediere se va face după ce motorul a fost decuplat de la reţea!

Elementul de presare (2) se poate regla – prin acţionarea piuliţei (5) într-un sens sau altul – în funcţie de mărimea ştiuleţilor, pentru ştiuleţi mici apropiindu-se, iar pentru ştiuleţi mari depărtându-se de elementul de antrenare (7).

După o perioadă de utilizare, garnitura de cauciuc (4) – montată pe roata de curăţire (3) – se poate uza; în acest caz, mişcarea de la elementul de antrenare (7) nu se mai transmite la roata de curăţire (3). Prin construcţie, roata de curăţire (3) se poate apropia de elementul de antrenare (7) pe o distanţă de 5 mm, deci, pe măsură ce garnitura se uzează, se efectuează reglaj de apropiere a roţii de curăţire (3) de elementul de antrenare.

Pentru buna funcţionare a maşinii, un lucru foarte important este ungerea axului roţii de curăţire (3); aceasta se face prin gresorul prevăzut în butucul roţii de curăţire iar în lipsa acestuia prin demontarea axului şi ungerea acestuia cu vaselină.

În cazul în care această operaţie nu se execută la fiecare întrebuinţare, bucşa de bronz din roata de curăţire se va uza prematur, maşina nemaiputând funcţiona în condiţii normale.

Premium Wordpress Themes